Een tijdje terug kreeg ik een pakketje in de bus, met daarin de Tado slimme thermostaat en een slimme radiatorknoppen / kranen. Tijd om dat dus even uit te testen.
Wel … een tijd terug deed ik nog een review van de HoneyWell slimme thermostaat, en de Tado Smart Thermostat valt dus zeker in die categorie. Ondertussen is er al veel veranderen op vlak van het Smart Home gebeuren en Tado werd al snel een van de grote spelers.
Tado Slimme Thermostaat en Slimme Radiatorknop
Met de Tado Slimme Thermostaat bedien je dus de verwarming in je huis. Niets nieuws onder de zon zou je denken? Wel, toch is een slimme thermostaat best handig. De slimme thermostaat staat immers in verbinding met het internet via een Internet Bridge. Dat zorgt ervoor dat je, via een app op je smartphone, de thermostaat zelfs vanop afstand kan bedienen. De Tado Slimme Thermostaat heeft nog een aantal leuke mogelijkheden in petto, maar daar hebben we het straks nog over.
Iet wat mij onmiddellijk opviel bij het uitpakken van de Tado slimme thermostaat, internet bridge en de slimme radiatorknoppen was het elegante design. Alles ziet er mooi, esthetisch en ja, zelfs wat minimalistisch. Persoonlijk vind ik dat een pluspunt, want het zorgt ervoor dat de slimme thermostaat van Tado immers niet opvalt in huis.
In het pakket zitten natuurlijk een aantal duidelijke handleidingen, maar voor de thermostaat en de internet bridge had ik die eigenlijk niet nodig.
Eerst en vooral installeer je best de Internet Bridge. De stoomkabel er in en een ethernet kabel voor de verbinding met het netwerk. Meer kwam er niet aan te pas. Wat wel opviel was hoe klein de Internet Bridge wel is! Het ding is immers niet veel groter dan een USB Stick, of zoals moeder de vrouw zei … een lipstick! Daarna nog even de knop ingedrukt houden om de koppeling modus in te schakelen.
De Tado Internet Bridge … niet veel groter dan een USB- of Lipstick
De volgende stap was natuurlijk de slimme thermostaat zelf. Opnieuw kinderspel. De oude thermostaat verwijderen, de Tado Slimme thermostaat bevestigen aan de muur, de twee kabeltjes aansluiten en de batterijtjes er in. Daarna nog even het front paneel bevestigen … klaar is kees!
Twee kabeltjes, twee schroeven en de Tado Slimme Thermostaat was geïnstalleerd.
Daarna volgt de configuratie van de slimme thermostaat. Hiervoor nam ik er wel even de handleiding bij, maar op zich was het ook maar een aantal stappen volgen. Eerst moest de koppeling met de Internet Bridge vastgelegd worden, dat was snel gebeurd door even de knop op de thermostaat in te drukken en een aantal seconden te wachten.
Onze verwarmingsketel ondersteunt het OpenTherm protocol, dus volgde ik de stappen voor de configuratie in de handleiding. Een tiental stappen later was de slimme thermostaat klaar voor gebruik
Voor je van start gaat met de fysieke installatie van een radiatorknop, kan je hem best al koppelen met de Internet Bridge. Wekt iets handiger dan achteraf de koppeling te moeten uitvoeren met de bridge natuurlijk. De Internet Bridge even in koppel modus plaatsen, op de radiatorknop even de batterijstrip verwijderen en 3 seconden op het knopje drukken om de koppeling te starten. Na een minuutje of zo kreeg ik feedback op de radiatorknop dat alles in orde was. Het was dus tijd om de radiatorknop fysiek aan te sluiten op de radiator.
De Tado Slimme Radiatorknoppen komen met een aantal verloopstukjes voor menig type radiator
Ok … in alle eerlijkheid … hier had ik schrik voor. Je moet weten dat ons huis zo’n 20 jaar geleden werd gebouwd en de thermostatisch kranen en radiatoren dus ook uit die periode stammen. Er was dus enige twijfel of de nieuwe slimme thermostatisch kranen zouden passen op onze radiatoren.
Gelukkig zit bij elke slimme radiatorknop van Tado ook een zakje met een 5 tal koppelstukjes voor de meest gangbare combinaties van radiatoren en radiatorknoppen. Na was zoek en speurwerk vonden we toch het koppelstuk dat we nodig hadden en was de radiatorknop geïnstalleerd.
Ook de configuratie van de componenten verliep vrij vlot. Eerst even een account aanmaken via de website, daarna de app even downloaden en inloggen en van daaruit was alles eigenlijk kinderspel.
Een apparaat toevoegen gebeurt door gewoon de QR code op het apparaat in te scannen. Die QR code bevindt zich op een sticker op elk apparaat. Handig is ook dat je die stickers gewoon in een boekje van ‘mijn apparaten’ kan kleven. Op die manier heb je een handige steekkaart van de beschikbare apparaten en kan je ook even neerschrijven waar ze werden geïnstalleerd.
Snel hadden we 2 zones geconfigureerd in de Tado app.
Al snel hadden we dus 2 zones geconfigureerd. De eerste was de living / woonkamer waar de Tado slimme thermostaat hangt, en de tweede was de kamer van Jens waar we een slimme radiatorknop hadden bevestigd. Zoals gebruikelijk hadden we voor beide zones een slim schema voorzien. Het leuke is hier ook dat je een schema kan voorzien voor het geval je niet thuis bent. Meer hiervoor later nog.
Een programma of schema instellen per zone was kinderspel
Voor elke zone kan je een aantal zaken instellen. Zo zijn er instellingen die van toepassing zijn weer je de slimme radiatorknop of thermostaat handmatig bedient, een instelling voor “open raam detectie’ die de verwarming zal uitschakelen waneer het een open raam detecteert.
Bijkomende instellingen per zone
Je kan dus een aantal apparaten registreren in de Tado omgeving zodat Tado herkent of je al dan niet thuis bent. Dat doe je best enkel op smartphones of toestellen die je altijd bij je hebt waneer je niet thuis bent natuurlijk. Het grote voordeel hiervan is dat er een soort geofencing gebruikt wordt om te detecteren of je al dan niet thuis bent.
Locatie gebaseerde detectie voor het ‘niet thuis’ programma
Stel … ik heb een programma of schema die ervoor zorgt dat de verwarming van 4 tot 6 uur ’s avonds aan moet, maar ik moet overwerken tot 8 uur. Het heeft dus totaal geen nut om van 4 tot 6 de verwarming automatisch aan te zetten. Wel, registreer ik mijn smartphone en laat ik het Tado systeem weten dat het mijn locatie moet meerekenen wanneer het een schema evalueert, dan zal het schema pas actief worden waneer mijn smartphone in de buurt van ons huis is.
Instellen of je toestel gebruikt mag worden voor locatie gebaseerde verwarming.
Leuk toch ? Ben je er even een dagje van tussen, dan bespaar je zo wel een centje op de verwarming.
Ja, de toestellen zijn compatibel met Google Home en Apple Homekit. Wel even meegeven dat Google Home voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar is. Dus je zal de toestellen enkel in het Engels, Frans, Duits of Japans kunnen bedienen via Google Home.
Een energie bespraings rapport!
Voor Apple Homekit registreer je gewoon even de internet bridge in Homekit en het systeem detecteert dan alle andere componenten. Elke instelling die je via de Apple Home App of via Siri doorvoert wordt echter beschouwd als een handmatige bediening. Met andere woorden … een afwijking op het ingestelde schema of programma. HomeKit ondersteunt voorlopig ook nog de aansturing van het warm water niet. Iets wat overigens wel kan ingesteld worden via de Tado Slimme Thermostaat. Maar het blijft toch handig om even de verwarming in de badkamer aan te zetten door het gewoon aan Siri te vragen…
Het systeem ondersteunt in totaal maximum 25 zones, maar daar geraak ik in ons klein huisje niet aan. Wel leuk is dat het systeem naadloos aansluit op andere Smart Home integraties. Zo is er niet alleen een compatibiliteit met Google Home en Apple HomeKit, maar ondersteunt Tado ook Amazon Echo en IFTTT (If This Then That).
Dagelijkse grafieken in de Tado App
Dagelijks kan je natuurlijk ook de grafieken bekijken van de temperatuur in de verschillende zones, en er is ook een energiebesparingrapport. Naast al deze features staan er ook nog volgende zaken op de roadmap :
Wel … een eenvoudig installatie, een hoop features, een aangename gebruikerservaring … en dat alles in een elegant en minimalistisch design dat ervoor zorgt dat de Tado Slimme Thermostaat echt onopvallend is. Wat wil je nog meer? Wij zijn alvast onder de indruk!
Software Developer / geek / Eindredacteur & Eigenaar Lookit.be / Tech & Whisky blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) en Sci-Fi / fantasy lover
Nog een vraagje als je 2 play1 in je leefruimte installeert dan heb je ...
Dat het gemakkelijk is, daar ben ik 100% mee akkoord. Zelfs ik vind he ...
Ik vind het net enorm makkelijk en gebruik het bijna overal. De kaart ...
wanneer wordt google streetview nog eens geupdate voor het adres Kaste ...
In dit geval hebben ze echter niets anders nodig, gewoon die kaart. Ge ...
© 2012 - 2015 Lookit