Een tijdje terug schreven we nog een review over de Polar V800. Deze keer is het de beurt aan het kleinere broertje: de Polar M400.
De Polar M400 is het meest recente sporthorloge uit de Polar stal. Maar de Polar M400 is veel meer dan dat! Naast een sporthorloge is de Polar M400 immers ook een zogenaamde Activity Monitor en zelfs een Sleep Tracker. Wat dat allemaal betekent leggen we zo dadelijk wel even uit.
In de doos vind je naast het horloge ook een hartslagmonitor/band. Ben je reeds in het bezig van zo een band? Geen probleem, je kan de Polar M400 ook zonder de zogenaamde HRM monitor kopen.
Naast de handleiding vind je ook een micro-usb kabel en de gebruikelijke handleidingen. De micro-usb kabel wordt gebruikt om de Polar M400 op te laden en de data te synchroniseren met je computer. Eigenlijk best handig in vergelijking met bv. TomTom die daarvoor zijn eigen Cradle heeft. En iedereen heeft wel ergens 1 of meerdere micro-usb kabels liggen, niet ?
Het horloge instellen gebeurt via de http://flow.polar.com/start. Daar kan je immers de Polar FlowSync applicatie downloaden (zowel voor Windows als voor Mac). Die applicatie wordt gebruikt om de instellingen naar de Polar M400 te sturen. Naast de instellingen worden ook de sportieve prestaties via Polar FlowSync gesynchroniseerd met de Polar Flow website.
Na de eerste synchronisatie kan je de Polar M400 ook via de Smartphone synchroniseren. In theorie moet je de Polar M400 enkel bij de eerste configuratie op een computer aansluiten. In de praktijk deed ik dat echter constant, want zo werd de Polar M400 ook mooi opgeladen.
Om alles mooi te testen liep ik dus een poosje met 2 sporthorloges. Aan de ene arm de Polar M400 en aan de andere arm de TomTom Multi Sport Cardio. En eerlijk gezegd, de verschillen in metingen tussen beiden toestellen waren te verwaarlozen. Ik had wel de indruk dat de Polar M400 meer tijd nodig had om een accurate GPS locatie te bepalen bij de start van elke loop sessie.
Handig overzicht van je hartslagzones op de Polar M400
In tegenstelling tot de TomTom Cardio toestellen werkt de Polar M400 met een hartslag sensor die je met een band rond je borstkas bevestigt. Ikzelf ben een grote fan van de TomTom Cardio net omwille van het feit dat je die borstband niet nodig hebt. Ik kan de keren niet meer tellen dat ik de band, of de sensor vergat, vandaar.
Het voordeel van de Polar M400 is dan wel weer dat je het horloge niet zo strak rond je pols hoeft te trekken. Bij de TomTom Cardio reeks is dat wel nodig, want de hartslag sensor zit daar in het horloge. De Polar M400 zit dus iets comfortabeler.
Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan je op de Polar M400 de verschillende schermen zelf instellen. Ik loop voornamelijk om het gewicht wat op peil te houden, en dus zijn hartslag zones voor mij wel belangrijk. Via de website configureerde ik dus een display naar mijn eigen wensen, en die kon ik op de Polar M400 dus gebruiken. Best handig moet ik zeggen.
Onmiddellijk na het sporten krijg je een samenvatting van je resultaten op de Polar M400. Heb je een persoonlijk afstands- of snelheidsrecord verbroken, dan krijg je dat ook spontaan op het scherm van de Polar M400 te zien. Leuk en verslavend, want de volgende keer wil je het natuurlijk beter doen!
Best verslavend die ‘Achievements’ op de Polar M400
De gegevens van de Polar M400 kan je via FlowSync synchroniseren met de Flow website. Op dat vlak is er nog niet zo heel veel veranderd, dus verwijs ik jullie graag naar het artikel van de Polar V800 voor verdere informatie hierover.
Het grote pluspunt aan de Polar M400 is dat het niet alleen een sporthorloge is. De Polar M400 doet immers ook dienst als activity monitor, en hij doet dat bijzonder goed!
Gedurende de dag meet de Polar M400 al je bewegingen. Zo weet het toestel wanneer je beweegt, stapt en zelfs waneer je stil zit. Heb je gedurende 2 uur geen beweging gehad, dan komt de Polar M400 dat vriendelijk melden. Als programmeur heb ik een voornamelijk zittende job met weinig beweging. De notificaties van de Polar M400 waren voor mij dus echt handig. Bij iedere melding wist ik dat het tijd was om op te staan en even de benen te strekken. Een wandeling tot aan het koffie-automaat beneden was meer dan voldoende om toch een klein beetje in beweging te blijven.
De Polar M400 logt ook uw dagelijkse activiteit.
De Polar M400 kan ook je slaap automatisch in de gaten houden. Ja, volledig automatisch! Activity trackers/bands die ik in het verleden gebruikte konden dat niet. Daar moest je zelf opgeven dat je begon met slapen en eindigde met slapen, wat natuurlijk niet echt accuraat is. Niet alleen weet de Polar M400 hoe lang je hebt geslapen, maar hij meet ook je slaap cyclus.
Lang, heel lang! Daar was ik echt van onder de indruk. Tijdens mijn testen deed ik gemakkelijk tot 7 dagen zonder het toestel op te laden. In die 7 dagen zaten toch ook 3 loop sessies van minstens een uur.
Volgens de officiële gegevens kan je tot 9 uur sportactiviteiten loggen (inclusief GPS data) op een volle batterij. Gebruik je de Polar M400 enkel als activity monitor, dan gaat de batterij wel 24 dagen mee. Dat klopt dus ongeveer met onze resultaten.
Voor zijn prijs is de Polar M400 echt wel een top toestel. Je hebt niet alleen een degelijk sporthorloge, maar krijgt er ook nog eens een Activity Tracker bovenop. Het toestel ziet er niet alleen goed uit, maar het zit ook goed rond je pols.
De activity monitor vond ik persoonlijk een groot pluspunt. Af en toe eens herinnerd worden om wat te bewegen helpt echt! En de notificaties bij het verbreken van een snelheids- of afstandsrecord werken super motiverend.
Het enige nadeel wat ik kon vinden is iets wat ik bij de vorige Polar toestellen ook al had. Integratie met andere websites kan een pak beter. Persoonlijk werk ik al een poosje met Strava, en het vereist nog steeds een omweg om de Polar M400 data ook op Strava te krijgen. Je moet de data uit de Polar Flow website exporteren en dan uploaden naar Strava. Pas op, het is al een pak beter dan vroeger, want nu verlies je de data van de hartslag meter al niet meer.
Kort samengevat is de Polar M400 echt wel een top sport horloge, en de geïntegreerde activity monitor is zeker een groot pluspunt!
De Polar M400 is ondertussen al beschikbaar bij de betere sport winkels. De Polar M400 met HR sensor is beschikbaar voor € 199.90. Heb je al een HR sensor, dan kan je dePolar M400 zonder HR sensor kopen aan € 159.90
Software Developer / geek / Eindredacteur & Eigenaar Lookit.be / Tech & Whisky blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) en Sci-Fi / fantasy lover
Knappe review! Misschien kan jij mij helpen?
Ik heb vrijdag een m400 HR aangeschaft maar ik krijg de hartslagmeters niet gekoppeld aan het toestel?!
Welke hartslagmeter gebruik je? Is die wel compatibel met de Polar M400 ? Is de batterij in de harstlagmeter nog goed ?
Heb je de stappen op http://www.polar.com/en/support/troubleshooting_m400_sensors?product_id=67561&category=faqs# al eens opnieuw uitgevoerd om de HRM sensor te koppelen ?
Nog een vraagje als je 2 play1 in je leefruimte installeert dan heb je ...
Dat het gemakkelijk is, daar ben ik 100% mee akkoord. Zelfs ik vind he ...
Ik vind het net enorm makkelijk en gebruik het bijna overal. De kaart ...
wanneer wordt google streetview nog eens geupdate voor het adres Kaste ...
In dit geval hebben ze echter niets anders nodig, gewoon die kaart. Ge ...
© 2012 - 2015 Lookit