De Sony MDR-AS600BT lijkt wel de ideale draadloze hoofdtelefoon voor de actieve sporter. Wij deden de test … en dit zijn onze bevindingen.
Inhoud verpakking Sony MDR-AS600BT
Ik ga geregeld wel eens een stukje lopen. De laatste maanden gebeurt dat vaker en loop ik ook steeds langer. Een loopje van anderhalf tot twee uur is al lang geen uitzondering meer.
Tijdens het lopen luister ik vaak naar mijn favoriete muziek, of werk ik mijn podcast achterstand wat weg. Zo heb ik al mening koptelefoon gehad, maar tijdens het lopen bleven die niet echt goed zitten of zaten ze niet echt comfortabel.
Toen ik de Sony MDR-AS600BT voor het eerst zag, had ik onmiddellijk het gevoel dat het goed zat … letterlijk en figuurlijk. De Sony MDR-AS600BT is immers een draadloze in-ear hoofdtelefoon die specifiek gericht is op een actieve of sportieve doelgroep.
De Sony MDR-AS600BT kan je op een eenvoudige manier via Bluetooth koppelen met je smartphone. Het grote verschil met andere bluetooth oortjes zit hem in de plaats waar de bluetooth technologie zit verwerkt.
Bij mijn vorige hoofdtelefoon zit de bluetooth ontvanger midden op de kabel die de twee oortjes verbindt. De ontvanger hangt dus tijdens het lopen constant rond je hals of nek te bengelen. Natuurlijk kan je de ontvanger met een clip aan je shirt of jas vastmaken … zolang het kabeltje maar lang genoeg is. In de winter heb je daar geen last van … maar in de zomer kan dat soms wel een probleem zijn.
De Sony MDR-AS600BT heeft dat anders opgelost. De Bluetooth-ontvanger zit immers verwerkt in een klein kastje dat ter hoogte van je oren zit. Het enige wat nog rond je hals zit is natuurlijk het kabeltje dat de twee oortjes verbindt.
In het rechter oortje zit trouwens ook een microfoon verwerkt. Het is dus perfect mogelijk om een telefoongesprek aan te nemen tijdens het lopen zonder je telefoon boven te halen. Gewoon even op het knopje drukken en de klus is geklaard. Zoals gewoonlijk kan je dat knopje ook gebruiken om muziek af te spelen, te pauzeren, het vorige of volgende nummer te kiezen en zelfs om het volume te regelen.
Zowel de Bluetooth ontvanger, de bedieningsknop als de microfoon zitten verwerkt in het rechter oortje!
Beschik je trouwens over een smartphone met NFC? Dan kan je de Sony Sony MDR-AS600BT ook op die manier gemakkelijk met je apparaat koppelen. Handig toch!
We kennen het probleem wel allemaal. Bij een hoofdtelefoon met kabel heb je vaak het probleem dat het kabeltje in de weg zit. Je zit er toevallig tegen met als resultaat dat de oortjes niet meer goed zitten. Bij een in-ear hoofdtelefoon heb je daar iets minder last van, maar heel vaak zitten die dan niet goed, of beginnen ze mij na een uur sporten flink te irriteren.
Bij de Sony MDR-AS600BT had ik dat probleem niet. Ik vermoed dat de Arc Supporters hier een kleine rol in spelen. De Arc Supporters zijn gebogen ondersteuningen waarmee de oortjes beter in je oor blijven zitten. Zelfs wanneer ik de oordopjes van de Sony MDR-AS600BT niet volledig in het oor had, dan nog bleven ze dankzij die gebogen ondersteuningen prefect zitten tijdens het lopen.
Dankzij de Arc Supporters blijven de oortjes onder alle omstandigheden mooi op hun plaats zitten.
Tijdens de Knokke 10 K heb ik per toeval ook een bijkomende test uitgevoerd. Na een drietal kilometer kwam ik ongelukkig ten val en smakte ik tegen het asfalt. Zelfs bij deze valpartij bleven de oortjes perfect zitten. Ik verplicht niemand om deze test zelf uit te voeren, je mag mij gerust op mijn woord geloven deze keer 🙂
Een belangrijk pluspunt aan de Sony MDR-AS600BT is dat hij spatwaterdicht is! Ja, lopen wanneer het regent kan dus perfect met de Sony MDR-AS600BT. Hij stoot niet alleen regen af, maar ook transpiratie tijdens het sporten.
De hoofdtelefoon die ik vroeger gebruikte had dat niet. Het gevolg … 1 loopje met een regenbui en van de twee oortjes werkte maar eentje meer. Dat probleem zal je dus met de IPX 4 gecertifieerde Sony MDR-AS600BT niet hebben!
Opladen kan via de meegeleverde micro-USB kabel
Audiofielen zijn we niet, en een installatie om de kwaliteit van het geluid wetenschappelijk te testen hebben we ook niet. Het verschil tussen slechte geluidskwaliteit en goeie geluidskwaliteit kunnen we echter wel bepalen. Het geluid dat uit de Sony MDR-AS600BT komt valt onder die laatste categorie … prima dus.
Zelfs bij een telefoongesprek tijdens het lopen bleek de kwaliteit van de oproep meer dan behoorlijk. De testpersoon aan de andere kant van de lijn liet weten dat alles duidelijk te verstaan was. Ikzelf hoorde de beller ook prima.
Maar als er dan toch iets is waar ik over mag muggenziften … de oortjes sluiten te goed af! Ja, ik weet het … dat is de bedoeling van de oortjes natuurlijk. Maar tijdens het lopen hoor je echt quasi niets van het omgevingsgeluid, wat toch enigsinds gevaarlijk kan zijn. Om die reden stak ik de oortjes trouwens ook niet in het oorkanaal. Zo kon ik op zijn minst nog iets horen van het omgevingsgeluid ook.
Natuurlijk heeft de Sony MDR-AS600BT ook een ingebouwde oplaadbare batterij. Met een volle batterij kan je minstens 8 uur muziek beluisteren. In standby mode gaat die zelfs tot 250 uur mee. Een volledig lege batterij is op ongeveer 2.5 uur opnieuw opgeladen.
Pas na 9 uur gebruik hebben we de accu opnieuw opgeladen, dus de geadverteerde 8.5 uur zijn zeker haalbaar. Handig is ook dat je op je smartphone ook een indicatie krijgt van de resterende batterijduur
De Sony MDR-AS600BT is te koop in 4 uitvoeringen (blauw, oranje, wit of zwart) en ligt in de winkels aan een adviesprijs van € 90.
Via deze affiliate links kan je de Sony MDR-AS600BT trouwens ook bestellen bij Coolblue. Vanaf 20 mei zou hij daar beschikbaar zijn in het wit, zwart, blauw en zelfs in het oranje
Als recreatieve loper ben ik vaak op zoek naar een hoofdtelefoon die ik tijdens het lopen kan gebruiken. Vaak moet je ofwel de keuze maken tussen het gebruiksgemak of het draagcomfort.
De Sony MDR-AS600BT biedt ze beiden, en dat aan een degelijke prijs!
Software Developer / geek / Eindredacteur & Eigenaar Lookit.be / Tech & Whisky blogger / (amateur)fotograaf / podcaster (Tech45) en Sci-Fi / fantasy lover
Nog een vraagje als je 2 play1 in je leefruimte installeert dan heb je ...
Dat het gemakkelijk is, daar ben ik 100% mee akkoord. Zelfs ik vind he ...
Ik vind het net enorm makkelijk en gebruik het bijna overal. De kaart ...
wanneer wordt google streetview nog eens geupdate voor het adres Kaste ...
In dit geval hebben ze echter niets anders nodig, gewoon die kaart. Ge ...
© 2012 - 2015 Lookit